Bij alle kampen van IVN Natuurontdekkers is natuur een belangrijk onderdeel van het programma. De natuur-activiteiten zijn gericht op verwondering en beleving. We laten kinderen aspecten van de natuur zien, horen en voelen die anders aan ze voorbij zouden gaan. In combinatie met de enthousiaste leiding die kennis heeft van de natuur, levert dit een onvergetelijke ervaring op voor kinderen. Voorbeelden van zulke natuur-activiteiten zijn het lokken van nachtvlinders met een speciale lamp, een natuurfotografie-workshop, het vangen van waterbeestjes en de bodem ontdekken met een bodemboor.
Vooral in het begin van het kamp zijn groepsvormende activiteiten een belangrijk deel van het programma. Elke avond is er een leuk avondspel of een nachtdieren-activiteit. Daarnaast zijn bij elk kamp de natuur-activiteiten afgewisseld met sport, spel en avontuurlijke activiteiten zoals survival. Bij onze outdoor-kampen zijn deze activiteiten de hoofdmoot van het programma, maar ook de outdoor-kampen bevatten een selectie van de ‘spannender’ natuur-activiteiten.
Bij veel opgaven wordt de groep op leeftijd gesplitst. De jonge en oudere kinderen doen dan dezelfde leuke activiteiten, maar niet tegelijkertijd. De activiteiten kunnen zo ook iets meer afgestemd worden op de leeftijdsgroep.
Bij aankomst kunt u (gewoonlijk, behoudens Corona-maatregelen) rustig uw kind brengen, samen de slaapzaal bezoeken en de spullen uitpakken. U kunt even met de leiding overleggen, ook met de persoon van de leiding bij wie uw kind in het groepje zit (zie hieronder). De kinderen gaan op enig moment, als (bijna) alle kinderen er zijn, kennismakingsspellen spelen. Dit doen we zo, omdat anders de kinderen waarvan de ouders alweer weg zijn zich ‘verloren’ kunnen gaan voelen.
Onze vrijwilligers hebben twee belangrijke missies: enthousiasmeren en veiligheid waarborgen. Bijna alle vrijwilligers hebben een groene of pedagogische achtergrond en de meeste zijn 18 – 30 jaar. Alle vrijwilligers vinden het ontzettend leuk om kinderen de natuur te laten verkennen en erover te vertellen. Veiligheid staat bij Natuurontdekkers voorop. Vrijwilligers moeten een VOG inleveren en we werken met de IVN gedragscode In Veilige Handen. Daarnaast zorgen we voor een verhouding van ongeveer 1 leiding per 4 deelnemers, waardoor de leiding toe kan zien op de veiligheid en kan helpen alle kinderen te betrekken.
Alle kinderen krijgen aan het begin van het kamp een groepje met een eigen leiding. Deze leiding kan het aanspreekpunt zijn voor de kinderen en ook mee helpen herinneren aan bijvoorbeeld medicijnen. De groepjes zijn verder alleen relevant bij het Corfeest (zie hieronder) maar worden de rest van het kamp niet gebruikt: we doen zo veel mogelijk samen of in wisselende groepen.
De leiding zorgt, met hulp van de kinderen, elke dag voor een lekkere maaltijd. Het eten bij Natuurondekkers is gevarieerd en gezond (meestal althans), met genoeg groente en vleesvervangers. Er wordt standaard vegetarisch gekookt. Bij het ontbijt en de lunch wordt er gezamenlijk brood gegeten met kaas, komkommer en diverse andere soorten beleg. Bij allergieën wordt er rekening gehouden met de wensen. Het kan zijn dat we ouders vragen om zelf voedingswaren die geschikt zijn, zoals glutenvrije pasta of brood mee te geven.
Na het eten is het altijd corfeest! Daarbij helpt een groepje van deelnemers de leiding met alles weer netjes schoonmaken, onder het genot van Corfeest-muziek.
De leiding, meiden en jongens slapen apart. We zorgen dat de leiding altijd makkelijk bereikbaar is. Meestal is dat doordat we duidelijk aangeven waar de leiding slaapt, maar bij kampen met aparte blokhutten doen we dit met walkie-talkies. De meeste kampen zijn in scouting-accommodaties, waar geen bedden aanwezig zijn. Lekker op een matje op de grond dus, net kamperen! Er is wel altijd goed sanitair, douches en een keuken waar de leiding kan koken. Daarnaast richten we een zaal in om samen te eten.
Natuurontdekkers werkt nauw samen met JNM (www.jnm.nl) en NJN (www.njn.nl). Dit zijn organisaties die kampen organiseren voor jongeren van 11 – 25 jaar. Wil je op kamp met je klas? www.woldhuis.nl